Ćurokot

ULJE ĆUROKOTA (tzv.CRNJIKA) – BLACK SEED OIL – Crni kumin

ćurokot crni kumin nigella sativa

      Rekao je Poslanik, Muhammed,sallallahu alejhi ve sellem,: U ćurokotu ima lijeka od svake bolesti osim smrti”. (Buharija) Tako se prenosi od Aiše, radijallahu anha, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Uistinu je ova el-habbetu es-sevda (ćurokot, nigella sativa) lijek za svaku bolest, izuzev smrti!“

Hadis je zabilježio imam Buharija u svome Sahihu, u Knjizi o medicini, u poglavlju o ćurokotu, pod brojem hadisa 5687.

Što se tiče hadisa kojeg prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anh, on ima više verzija:

U ćurokotu je lijek za svaku bolest izuzev smrti.“

Ovu verziju hadisa zabilježio je imam Buharija u svome Sahihu, u Knjizi o medicini, u poglavlju o ćurokotu, pod brojem hadisa 5688, i imam Muslim pod brojem 88/2215/5766.

Nema nijedne bolesti a da u ćurokotu nema lijeka za nju, izuzev smrti.“

Ovu verziju hadisa zabilježio je imam Muslim u svome Sahihu, u Knjizi o selamu, u poglavlju o liječenu ćurokotom, pod brojem 89/2215/5768.

Na vama je da koristite ovaj ćurokot, jer se u njemu nalazi lijek za svaku bolest izuzev smrti.“

Ovu verziju hadisa zabilježio je imam Tirmizi u svome Sunenu, u Knjizi o poglavljima medicine, u poglavlju o onome što je došlo o ćurokotu, pod brojem 2113. Šejh Albani ga je ocijenio vjerodostojnim u Sahihu Sunena Tirmizije.

Indikacije:

ćurokot black seeds1. Probavne tegobe i nadimanje usljed nedovoljnog lučenja žuči, pospješuje lučenje mokraćne kiseline (u liječenju uloga,oslabljenja funkcija jetre, migrena, jačanje vitalnosti organizma, posebno u bolesnim i rekonvalescentnim stanjima, protiv upala, poboljšanje probave i apetita, pospješuje znojenje i obara tjelesnu temperaturu, protiv proljeva, odstranjuje gliste, protiv bakterijskih, gljivičnih i virusnih oboljenja, liječenje glavobolje, hipotenziv, protiv krvarenja (epistaksa i hemofilija), protiv kanceroznih oboljenja, oboljenja trakavice, smanjuje nivo šečera u krvi, diuretik, pospješuje lučenje mlijeka kod dojilja, reguliše hormone rasta, liječenje nekontrolisanog mokrenja, liječenje čira želudca i dvanaestnjaka, za snižavanje holesterola u krvi, afrodizijak.

 Način korištenja:

Petnaest minuta prije doručka i večere, uzeti malu kašiku ulja ćurokota, zatim popiti pola čaše vode u kojoj je rastopljena velika kašika čistog meda.
2. Liječenje upala nosnih šupljina, ekspektorant, liječenje suhog kašlja, liječenja bronhijalne astme i gripe.

Način korištenja:

a) Namaže se unutrašnjost nozdrva uljem ćurokota, zatim se jako uzdahne, potom se izbacuje šlajm na usta.

b) Stavlja se velika kašika ćurokota u čašu prethodno ključale vode, potom se para inhalira.

c) Petnaest minuta prije doručka i večere, uzeti malu kašiku ulja ćurokota, zatim popiti pola čaše vode u kojoj je rastopljena velika kašika čistog meda

3. U liječenju: tinije stopala i noktiju, psorijaze, ekcema, lišaja i reumatizma.

a) Namaže se oboljelo područje uljem ćurokota.

b) Petnaest minuta prije doručka i večere, uzeti malu kašiku ulja ćurokota, zatim popiti pola čaše vode u kojoj je rastopljena velika kašika čistog meda.

LIJEČENJE SRČANIH TEGOBA I ZAČEPLJENIH KRVNIH SUDOVA:

Pola čajne kašike ulja ćurokota pomiješajte sa bilo kojim toplim napitkom i uzimajte u jutarnjim satima. Lijek djeluje na način da prevodi nataložene masnoće u tečno stanje i povećava propusnu moć vena i arterija.

LIJEČENJE PROLIVA Čajnu kašiku ulja ćurokota uspite u čašu jogurta i promješajte. Ovu smjesu uzimajte dvaput dnevno sve dok simptomi proliva ne nestanu.

LIJEČENJE GUBITKA KOSE I PRERANE SJEDOĆE Istrljajte tjeme limunovim sokom, pričekajte 15 minuta, a zatim šamponirajte, isperite i osušite kosu. Nakon toga namažite tjeme uljem ćurokota. Ponavljajte postupak nekoliko sedmica.

SUHI KAšALJ Uspite čajnu kašiku ulja ćurokota u kafu i uzimajte dva puta dnevno. Masirajte prsa i leđa uljem ćurokota.

OČNE BOLESTI I OŠTEĆENJA VIDA Pola sata prije spavanja namažite kapke i kožu oko očiju uljem ćurokota. Poželjno je da paralelno sa mazanjem pijete i smjesu koja se sastoji od jedne čajne kašike ćurokotovog ulja pomiješane sa jednom čašom soka od mrkve. Rezultati bi trebali biti vidljivi u roku od mjesec dana.
POMANJKANJE KONCENTRACIJE, DEPRESIJE, NERVOZE I HRONIČNOG UMORA Osnovna terapija, 25 kapi ulja tri puta dnevno, efikasno pomaže kod navedenih stanja na način da poboljšava opće zdravstveno stanje organizma.

FACIJALNA PARALIZA I TETANUS Udisanje isparenja nastalih usipanjem ulja ćurokota u ključalu vodu, pomaže kod facijalne paralize i tetanusa, kao i kod otklanjanja njihovih uzroka.

GRIPA I ZAČEPLJENJE NOSA Ukapavanjem tri -četiri kapi ulja ćurokota u nozdrve pomaže kod gripe i glavobolje uzrokovane prehladom.

ZUBOBOLJA Uspite pola čajne kašike ulja ćurokota u toplu vodu i sa dobijenom smjesom isperite usta, a zatim nakapajte ulje na bolni zub. Ovaj postupak efikasno ublažava zubobolju.

UPOZORENJE:

    Zabranjeno je uzimati ulje ćurokota oralno bolesnicima sa transplantiranim organima i trudnicama. Doza za djecu je pola od navedene količine. Konsultovati se sa ljekarom kod težih oboljenja.

LIJEČENJE SIHRA I UROKA

    Veoma značajan aspekt primjene ćurokotovog ulja je u liječenju oboljelih od sihra i uroka. Kao što je poznato, jedan od načina izvođenja RUKJE, odnosno šerijatskog liječenja od sihra i uroka, sprovodi se na način da se odgovarajući dijelovi Kur’ana uče iznad posude koja sadrži ulje, a potom se tim uljem namaže oboljeli. Liječenje, u zavisnosti od konkretne situacije, može sprovesti sam oboljeli ili neka druga osoba koja je svoj svakodnevni život prilagodila propisima Kur’ana i sunneta Poslanika s.a.v.s. Naravno i pri ovom načinu liječenja, treba svjestan da je izliječenje vezano isključivo ,uz volju Allaha dž.š., bez pripisivanja nekih nadnaravnih svojstava osobi koja vrši liječenje ili samom postupku izvođenja rukje koji mora biti u potpunosti u skladu sa praksom Poslanika s.a.v.s. tj., ne smije sadržavati bilo kakve elemente koji odudaraju od šerijata, a koji su, nažalost, veoma česti u našim krajevima.Džini ne podnose miris ni okus ćurokota,on im razdire nozdrve.