Korištenje jaja u liječenju sihra

 Korištenje jaja u liječenju sihra

   Liječenje Kur'anom , Doboj , 061 951 211  Primijetio sam da većina učača rukje rukje koriste jaja u liječenju nekih stanja sihra , tako što na njih , nakon guljenja nauče Kur’anske ajete .

  Nepoznato mi je zašto baš koriste jaja pored ostale hrane , ali pretpostavljam da to najvjerovatnije čine iz razloga što su jaja prirodna hrana , a s druge strane , iz činjenice da se iz jajeta izliježu pijetlovi koji , kako se navodi u hadisima , svojim kukurijekanjem veličaju Uzvišenog Allaha . U hadisu koji prenosi Ebu Hurejre , r.a. ,navodi se da je Allahov Vjerovjesnik , sallallahu ‘alejhi ve sellem , rekao : „Kada čujete kukurijekanje pijetlova , tražite da vam  Allah dadne iz Svoga izobilja , jer su oni vidjeli meleke . ˝ ( Buhari i Muslim )

 A u vezi metoda liječenja sihra ( crne magije ) jajima , treba se pripremiti sedam skuhanih i oljuštenih jaja , pa će se na svako jaje naučiti sljedeće :

-na prvo jaje proučiti:

أَعْيُنَ النَّاسِ وَاسْتَرْهَبُوهُمْ وَجَاءُوا بِسِحْرٍ عَظِيمٍ

„ … oči ljudima začaraše i jako ih prestrašiše , i vradžbinu veliku prirediše . ˝ (El-A’raf , 116. )

 -na drugo  jaje :

فَوَقَعَ الْحَقُّ وَبَطَلَ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ

„ I tako istina  na vidjelo izbi i pokaza se da je bilo lažno ono što su  oni priredili . ˝ ( El-A’raf , 118. )

-na treće jaje :

فَلَمَّا أَلْقَوْا قَالَ مُوسَى مَا جِئْتُمْ بِهِ السِّحْرُ إِنَّ اللَّهَ سَيُبْطِلُهُ إِنَّ اللَّهَ لَا يُصْلِحُ عَمَلَ الْمُفْسِدِين

وَيُحِقُّ اللَّهُ الْحَقَّ بِكَلِمَاتِهِ وَلَوْ كَرِهَ الْمُجْرِمُون

 „ I kad oni baciše, Musa uzviknu: “Ono što ste priredili čarolija je ! Allah će je uništiti, jer Allah ne dopušta da djelo pokvarenjaka uspije, Allah će svojom moći istinu utvrdit i, makar što će to nevjernicima krivo biti !”  (Junus , 81-82. )

-na četvrto jaje :

وَأَسَرُّوا النَّجْوَى الَّذِينَ ظَلَمُوا هَلْ هَذَا إِلَّا بَشَرٌ مِثْلُكُمْ أَفَتَأْتُونَ السِّحْرَ وَأَنْتُمْ تُبْصِرُونَ

„A mnogobošci govore šapatom : “Da li je ovaj nešto drugo do čovjek kao i vi ? Zar ćete slijediti vradžbinu , a vidite da jest ?” ( El-Enbija’ , 3. )

-na peto jaje :

إِنَّمَا صَنَعُوا كَيْدُ سَاحِرٍ وَلَا يُفْلِحُ السَّاحِرُ حَيْثُ أَتَى

„ … jer je ono što su oni napravili samo varka čarobnjaka , a čarobnjak neće , ma gdje došao , uspjeti .” (Ta Ha , 69. )

-na šesto jaje :

وَيَنْصُرَكَ اللَّهُ نَصْرًا عَزِيزًا

„ …   i da bi te Allah pobjedonosnom pomoći pomogao . ( El-Feth , 3. )

-na sedmo jaje :

كَتَبَ اللَّهُ لَأَغْلِبَنَّ أَنَا وَرُسُلِي إِنَّ اللَّهَ قَوِيٌّ عَزِيزٌ

„ Allah je zapisao : ” Ja i poslanici Moji sigurno ćemo pobijediti !” – Allah je , zaista , moćan i silan . (El-Mudžadele . 21. )

    To je ono što učači rukje prouče na skuhana jaja , a ono što sam ja iskusio i primijetio da efektivno djeluje na džinne , jeste učenje i narednih ajeta . Ja sam praktikovao  da na svako jaje proučim i ajete za uništenje sihra kao i sljedeće ajete :

أَذَلِكَ خَيْرٌ نُزُلًا أَمْ شَجَرَةُ الزَّقُّومِLijecenje Kur'anom , Doboj

إِنَّا جَعَلْنَاهَا فِتْنَةً لِلظَّالِمِينَ

إِنَّهَا شَجَرَةٌ تَخْرُجُ فِي أَصْلِ الْجَحِيمِ

طَلْعُهَا كَأَنَّهُ رُءُوسُ الشَّيَاطِينِ

فَإِنَّهُمْ لَآكِلُونَ مِنْهَا فَمَالِئُونَ مِنْهَا الْبُطُونَ

ثُمَّ إِنَّ لَهُمْ عَلَيْهَا لَشَوْبًا مِنْ حَمِيمٍ

ثُمَّ إِنَّ مَرْجِعَهُمْ لَإِلَى الْجَحِيمِ

 „ A da li je bolja ta gozba ili drvo Zekkum koje smo nevjernicima kao kaznu odredili ?  To je drvo koje će usred Džehennema rasti ; plod će mu poput glava šejtanskih biti . Oni će se njime hraniti i trbuhe svoje njime puniti , zatim će to s ključalom vodom izmiješati , a potom će se , sigurno , opet u Džehennem vratiti . ( Es-Saffat , 62-68 )

ثُمَّ إِنَّكُمْ أَيُّهَا الضَّالُّونَ الْمُكَذِّبُونَ

لَآكِلُونَ مِنْ شَجَرٍ مِنْ زَقُّومٍ

 فَمَالِئُونَ مِنْهَا الْبُطُونَ

فَشَارِبُونَ عَلَيْهِ مِنَ الْحَمِيمِ

فَشَارِبُونَ شُرْبَ الْهِيمِ

هَذَا نُزُلُهُمْ يَوْمَ الدِّينِ

نَحْنُ خَلَقْنَاكُمْ فَلَوْلَا تُصَدِّقُونَ

 „…  i tada ćete vi , o zabludjeli , koji poričete oživljenje , sigurno, s drveta Zekkum jesti ,

i njime ćete trbuhe puniti , pa zatim na to ključalu vodu piti , poput kamila koje ne mogu žeđ ugasiti ; to će na onome svijetu biti gošćenje njihovo ! Mi vas stvaramo – pa zašto ne povjerujete ? ( El-Vaki’a , 51-57 )

 

وَمَا جَعَلْنَا الرُّؤْيَا الَّتِي أَرَيْنَاكَ إِلَّا فِتْنَةً لِلنَّاسِ وَالشَّجَرَةَ الْمَلْعُونَةَ فِي الْقُرْآنِ وَنُخَوِّفُهُمْ فَمَا يَزِيدُهُمْ إِلَّا طُغْيَانًا كَبِيرًا

„A san koji smo ti dali da usniješ  i drvo ukleto , u Kur’anu spomenuto , iskušenje su za ljude . Mi ih zastrašujemo , ali njima to samo povećava ionako veliko bezvjerstvo . “ ( El-Isra , 60 )

 

فَلَيْسَ لَهُ الْيَوْمَ هَاهُنَا حَمِيمٌ

وَلَا طَعَامٌ إِلَّا مِنْ غِسْلِينٍ

لَا يَأْكُلُهُ إِلَّا الْخَاطِئُونَ

„ … zato on danas ovdje nema prisna prijatelja ni drugog jela osim pomija ,  koje će samo nevjernici jesti .” ( El-Hakka , 35-37 )

     Nakon što sam proučio navedene ajete na jaja , davao sam ih , jedno po jedno , opsihrenom bratu , a on ih je jeo veoma teško uz primijetan napor . Samo jedno jaje je jeo oko pet minuta . Dok ih je jeo , zubi su mu podrhtavali i zveketali , a izrazi njegovog lica su se mijenjali iz časa u čas . Ustajao bi i sjedao . Govorio je da mu je okus jaja veoma gadan i da ih ne podnosi . Kada bi pojeo jaje , tražio je da mu dopustimo da se odmori prije nego što uzme drugo . Prošlo je više od sat vremena dok je pojeo tih sedmero jaja .

       Ako bismo željeli da pojasnimo takvu pojavu , a od Allaha tražimo pomoć i podršku , jer On na Pravi put ukazuje , kazat ćemo sljedeće :

    Preneseno je od Allahovog Vjerovjesnika , sallallahu ‘alejhi ve sellem , da je rekao svojim ashabima , r.a. , nakon što im je proučio ajete iz sure Er-Rahman , koje su oni propratili šutnjom : “Doista su džinni  pokazali veće strahopoštovanje prema Allahu od vas , oni su ( iza proučenog ajeta : “Pa koje blagodati Gospodara svoga poričete ?” ) svaki put kazali : “Nijednu blagodat Gospodara našeg ne poričemo , Njemu neka je hvala !”

 Iz ovoga se može zaključiti da džinni veoma dobro razumiju Kur’anske ajete .

      A o tome koliki utjecaj imaju Kur’anski ajeti , imami Tirmizi , Ibn_Madže i Ibn_Hibban zabilježili su predaju od Ibn_Abbasa , r.a. , da je Allahov Poslanik  , salllallahu ‘alejhi ve sellem , proučio ajet .” O vjernici, bojte se Allaha onako kako se treba bojati i umirite samo kao muslimani !” ( Ali ‘Imran , 102 ) , a zatim je rekao :”Kada bi samo jedna kap Zekkuma pala na Zemlju , uništila bi i pokvarila stanovnicima Zemlje njihovu hranu , pa šta mislite o onima kojima će to ( u Džehennemu ) hrana biti ?!”  ( Mevkuf predaja od Ibn-Abbasa , r.a. )

  Ibn-Ishak kazuje da mu je prenio Hakim b. Hakim , od Ikrime , a on je čuo od Ibn-Abbasa , r.a. : „Kada je Allahov Poslanik , sallallahu ‘alejhi ve sellem , spomeno Kurejšijama Zekkum , Ebu-Džehl ih je upitao : `Znate li šta je Zekkum kojim vas Muhammed straši ?´  `Ne !` —odgovoriše oni .A on reče :` To su zrele jesribske datule sa maslom . Ako ih domognemo , sve ćemo ih potrgati !´ Zatim je Uzvišeni Allah objavio : ` Drvo Zekkum biće hrana grješniku .´ ” tj. , nije onako kako ti zagovaraš , Ebu-Džehle . Uzvišeni  je u povodu toga objavio i ajet:

„ …a san koji smo ti dali da usniješ  i drvo ukleto , u Kur’anu spomenuto , iskušenje su za ljude . Mi ih zastrašujemo , ali njima to samo povećava ionako veliko bezvjerstvo . “ ( El-Isra , 60 )

     Kur’an upućuje da će stanovnici Džehennema jesti plodove Zekkuma sve dok im se utrobe ne napune , a onda počnu vreti kao što voda u kotlu ključa , a onda će ´žeđ´svoju , kao žedna stoka , zalijevati hamimom—–džehennemskom ključalom vodom .

     U predaji od Ebu-Seida b. Džubejra prenosi se da je govorio : „ Kada stanovnici Džehennema ogladne , zavapit će za hranom , pa će im glad biti utoljena plodovima drveta Zekkum ; oni će ih jesti , a sa lica će im spadati  i topiti se koža . Kada bi neko prošao pored njih , raspoznavao bi njihove likove na koži koja im je spala s lica . Zatim će osjetiti nesnosnu žeđ . Zatražiće vode . Onda će im biti ponuđena voda el-muhl koja liči crvenkastom ključalom ulju . Kada tu vodu prinesu svojim ustima ,ona će im sagorjeti lica i istopiti sve u trbusima , a zatim će biti udarani željeznim toljagama od čijeg udarca će se svaki ud zasebno od trupla odvojiti . U tom stanju , oni će propast prizivati !”

    Allah subhanehu ve te'ala , Muhammed sallallahu 'alejhi ve sellem  Imam Kurtubi u vezi ajeta : „I između vatre i ključale vode ( hamiim ) oni će kružiti  .” (Er-Rahman , 44 ) , rekao je : “Hamiim je dodatna kazna u Džehennemu . Džehennemlja će biti hvatan za kiku , a onda će kroz hamiim ključalu vodu biti vučen tako da će mu sa lica sva koža spasti , a na glavi samo oči ostati . To je prizor kazne o kojoj je Uzvišeni Allah rekao : „Po ključaloj vodi a zatim u vatri prženi .” ( Gafir , 2 ) S obzirom da džinni bolje poimaju Allahove ajete i bliži su im Njegovi znakovi , oni pokazuju više bogobojaznosti . Tako su postupili i prilikom slušanja ajeta koje je Milostivi objavio , pa su se  , nakon što su prihvatili vjeru , žurno vratili svojim bližnjima da i njih pozovu i opomenu: ’Mi smo , doista Kur’an , koji izaziva divljenje , slušali , koji na pravi put upućuje – i mi smo u nj povjerovali i više nikoga nećemo Gospodaru našem ravnim smatrati’, —-i tako do kraja ajeta u suri Džinn .

      Međutim , čovjek čita Allahove ajete , ali oni na njega ne ostavljaju puno utiska ili ne poima njihovo značenje u cjelosti . Lično sam se uvjerio  u veliki utjecaj ajeta koji govore o ahiretskoj kazni na džinne , bez obzira da li im se učili ti ajeti ili opsjednutom davana hrana ili piće nad kojima su naučeni ti ajeti . Ali , s druge strane , malo je ljudi koji su , dok smo u raznim situacijama i stadijima liječenjem Kur’anom , pokazivali strah i osjećali utjecaj prilikom učenja tih istih Kur’anskih ajeta .

                                                            ( Iz knjige:Zaštita od džina i šejtana-Rida Eš-Šerkavi )