Ljekovitost maslinovog ulja

maslina1     Nijedno ulje koje koristimo u kuhinji, kao što je na primjer: biljno ulje, repičino ulje, suncokretovo ulje, kukuruzno ulje, orahovo ulje, kikiriki ulje (da spomenemo samo neka) nije zdravo za naše tijelo, s izuzetkom samo maslinovog ulja, jer maslinovo ulje je jedino koje je zaista zdravo za nas.

     Prema mišljenju naučnika, maslinovo ulje može spriječiti nastanak raka (čak i rak dojke), bolesti srca, reumatoidni artritis, zgrušavanje krvi (koje nastaje konzumiranjem masnih obroka), te može pomoći pri ublažavanju visokog krvnog pritiska. Od prirodno ili organski uzgojenih maslina, hladno presovano, ekstra djevičansko ulje jeste najbolje.

    U časnom Kur’anu , Allah swt., naš Svemoćni Stvoritelj, naziva maslinovo drvo blagoslovljenim drvetom:

“Allah je izvor svjetlosti Nebesa i Zemlje! Primjer njegove svjetlosti je udubina u zidu u kojoj je svjetiljka, svjetiljka je u kandilju, a kandilj je kao zvijezda blistava koja se užiže blagoslovljenim drvetom maslinovim, i istočnim i zapadnim, čije ulje gotovo da sija kad ga vatra ne dotakne; sama svjetlost nad svjetlošću. Allah vodi ka svjetlosti Svojoj onoga koga On hoće. Allaha navodi primjere ljudima, Allah sve dobro zna.” (Kur’an, Svjetlost-An-Nur, 35)

   maslina Ako koristimo maslinovo ulje kao mehlem, onda ono jača kosu i odlaže starenje. Pijenje ulja je korisno u slučaju trovanja. Ulje također smanjuje bolove u stomaku i crijevima, uništava gliste. Svi mehlemi osim maslinovog ulja slabe stomak. Najbolja poznata vrsta maslina je ‘infaq.’

    Ibn Omer prenosi poznati hadis: “Koristite maslinovo ulje, i mažite, se njime jer ono se dobija iz blagoslovenog drveta.” Bejheki također bilježi ovaj hadis.
U drugoj ajetu se kaže: “I drvo koje u Sinajskoj gori raste, koje zejtin daje i začin onima koji ga jedu.” (Prevod značenja, El-Mu’minun, 20)
Maslinovo ulje je najbolji začin.

 

KUR’ANSKA UKAZIVANJA NA KORIST MASLINOVOG ULJA

sura tin    Nova izučavanja otkrila su da neke namirnice, kao što je maslinovo ulje, mijenjaju način na koji funkcioniraju geni povezani sa pojavom arteroskleroze. Naučnici kažu da je maslinovo ulje bogato sastojcima hemijsko-biljne prirode koji se koriste protiv oksidacije. Također pomažu pri “bojenju” (polyphenols) nekih biljaka. Isto tako maslinovo ulje ima pozitivan utjecaj na trigliceride (trodimenzijalne masti) i na preventivu koronarne bolesti srca. Naučna istraživanja također su ukazala na određene rezultate korištenja maslinovog ulja, tj. da ima pozitivan utjecaj na masti (trodimenzijalne i holesterol) i oksidaciju DNK-a, kao i na otpor tijela na inzulin (koji dovodi do druge vrste oboljenja dijabetesa), na upalu živaca, na nastanak karcinoma i sprečavanje zloćudnih tumora. Naučnici savjetuju zamjenu ulja koja se koriste u prehrani sa maslinovim uljem čije koristi naučnici dokazuju iz dana u dan, zbog njegovih sastojaka koji pomažu protiv oksidacije i obnavljaju, sa Allahovim dopustom, mladost i daruju vitalnost ljudima.

    Zaista je Kur’an ukazao na djelotvorne sastojke u maslinovom ulju. Rekao je Uzvišeni Allah u prijevodu značenja ajeta: “…i drvo koje na Sinajskoj gori raste, koje zejtin daje i začin je onima koji jedu.” (Prijevod značenja el-Mu’minun, 20) “…koje zejtin daje”, ove riječi ukazuju na prisustvo korisne masne materije u zejtinu i da je ona zaista jedna od mnoštva blagodati Stvoritelja Allaha, i  riječi “…začin (sebg) je onima koji jedu”, ukazuju na važnost postojećih boja u zejtinu i njihove koristi za ljude.

    Maslinovo ulje je jedno od preparata koji se koriste Allahovom milosti u liječenju opsihrenih pacijenata. Na maslinovo ulje je efdalno izučiti rukju,i tim uljem će se pacijent mazati i piti to ulje,s tim da ne smije misliti da ga to ulje liječi,jer Allah je jedini koji daje lijek i uputu -amin.