Podjela sihra

Podjela sihra kod Er-Razija

Kaže Ebu Abdullah Er-Razi:učenje-Kurana
Postoji osam vrsta sihra, a to su:

1. Sihr lažaca, koji obožavaju sedam planeta, pokretnih nebeskih tijela. Za njih vjeruju da upravljaju svijetom, i da mu donose dobro i zlo. To su oni kojima je Allah, dželle šanuhu, poslao Ibrahima El-Halila, sallallahu alejhi ve sellem, da im opovrgne njihove tvrdnje.

2. Sihr onih koji se služe opsjenama, varkama, prividima i hipnozom.
Er-Razi navodi da uobrazilja utiče na to da čovjek može da hoda po drvetu položenom na površini vode, ali da ne može hodati po njemu ako je položeno iznad površine zemlje ili slično tome.

3. Traženje pomoći od zemaljskih duhova, a to su džini i dijele se na dvije skupine; vjernike i kafire. Šejtani su kafiri iz redova džina.

Er-Razi navodi da su se ljudi koji se bave raznim pokusima osvjedočili da se uspostavljanje kontakta sa ovim zemaljskim duhovima može postići jednostavnim radnjama putem neislamske rukje (liječenja) vezane za nevjerstvo i mnogoboštvo, te ubacivanjem smutnje. Ova vrsta se zove sihr hipnoze i potčinjavanja džina.

4.Sihr obmane čula i slabljenje vida, čarolije i varke. Temelji se na tome da se vid može ponekad zavarati, tako da se zabavi jednom radnjom, a pri tome ispusti iz vida drugu. Zar nismo gledali kako vješt mađioničar pokazuje i izvodi jednu radnju i njome privuče pažnju gledalaca. Njihov pogled prikuje za tu radnju, i dok nju obavlja, velikom brzinom uradi nešto drugo i onda im tek pokaže ono što niko nije očekivao, a što prisutne zadivi. Da im ne uspije usredsrediti pažnju na nesto drugo otkrili bi i prozreli ono što trenutno radi.

5. Neobične radnje poput montiranja inžinjerskih sprava, poput konjanika sa trubom u ruci. Čim protekne sat vremena on zasvira u trubu a da ga pri tom niko ne dotakne.

Er-Razi kaže da u ovu vrstu spada montiranje sanduka-sata. On kaže da se to u stvari i ne treba ubrajati u sihr jer su mu uzroci poznati. Ko se u njih dovoljno uputi, može isto uraditi. Ove su stvari danas, naučnim napretkom, postale uobičajene.

6. Upotreba specijalnih preparata i lijekova oralno ili za mazanje.

7. Ovladavanje srcem, a to je da čarobnjak tvrdi kako on poznaje najveće Allahovo ime, te mu se džini zbog toga pokoravaju i naklonjeni su mu. Ako se uoči da je slušalac slabijeg razuma, povjerovat će da je to stvarno istina i srcem će se za to vezati. U duši tada počne osjećati jednu vrstu straha. Čim je strah pojačan, slabi moć rasuđivanja, te sihirbaz može da radi šta hoće.

8. Sihr kleveta kroz koji se ugodnim i lijepim riječima približava nekoj osobi, zavodeći je, što je vrlo rasprostranjeno među običnim svijetom.
Tefsir Ibnu Kesir 147/1.

Ibnu Kesir kaze u svom tefsiru:
“Er-Razi je većinu ovih vrsta sihra uvrstio u umjetnost sihra koji opčinjava one koji ga posmatraju, jer je sihr u jezičkom značenju sve što zavarava i čiji je uzrok sakriven.
Tefsir Ibnu Kesir 147/1.

Podjela sihra kod Er-Ragiba

Er-Ragib kaže:
Riječ sihr ima sljedeća značenja:

1. Sve što je privlačno i precizno. Kaže se: Opčinila je momka tj. laskala mu je i pridobila ga. Svako ko nešto pridobije – opčinio ga je. I ono što su pjesnici rekli: “čarolija očiju” zbog njihove mogućnosti da pridobiju duše.

Liječnici kažu: “čarobna priroda”.

Uzvišeni Allah kaže da je Musaov, alejhisselam, narod rekao: “Mi smo opčinjen narod”, tj. lišeni smo znanja.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “U retoričnosti ima čarolije”.

2. Ono što nastaje prevarom i priviđanjem i nije stvarno kao što to izvode mađioničari tako što zavaraju pogled dok brzo izvedu trik rukom.

3. Sticanje šejtanske pomoći u vračanju, tako što će ih pridobiti. Na ovo se odnose riječi Uzvišenog Allaha:

“Šejtani su nevjernici, poučavaju ljude sihru (čaroliji).”

4. Razgovor sa zvijezdama i – kako to oni vjeruju – spuštanje njihove (zvjezdane) duše.
Preneseno iz “Fethul-Bari”: 10/222

Pojašnjenja vezana za sihr

Allah-swt-Muhammed-saws    Proučavajući podjelu sihra kod Er-Razija i Er-Ragiba i drugih učenjaka koji su se pozabavili ovom temom, nalazimo da su u sihr uvrstili ono što mu ne pripada. Razlog tome je što su oni pažnju usredsredili na jezičko značenje sihra te je prema njima sihr sve što je neopipljivo i čiji je uzrok nejasan. Ovo je razlog što su mu pripisali neobične izume i radnje nastale spretnošću ruke, te spletkarenje klevetnika i razdor koji svojom klevetom unose među ljude i sve što je slično tome, a čiji je uzrok skriven i što istovremeno, privlači pažnju. Sve ovo nam u našoj studiji ne koristi. Namjera i cilj nam je prikazivanje istinskog sihra u kome se sihirbaz potpomaže džinima i šejtanima.

    Ono što ovdje moramo pojasniti jeste činjenica koju su spomenuli Er-Razi i Er-Ragib, a radi se o nečemu što se zove uticaj zvijezda na zbivanja. Zvijezde su, tako mi Allaha, samo Allahova stvorenja potčinjena Njegovoj Volji i nemaju nikakva uticaja na stvorenja. Ako neko kaže: vidjeli smo sihirbaze kako izgovaraju riječi za koje vjeruju da su imena zvijezda ili njihove šifre i da tako razgovaraju sa njima, nakon čega slijedi ostvarenje njihovog sihra koji prisutni može vidjeti, odgovorit će se: Ako se ovo i dogodi, to nije uticajem zvijezda nego uticajem šejtana koji obmanjuju sihirbaze. Prenosi se da su idolopoklonici, kad bi razgovarali sa svojim nijemim kamenim božanstvima, dobijali odgovor od šejtana glasom koji se mogao jasno čuti, a koji bi dopirao iz unutrašnjosti kipa. To ih je navodilo da vjeruju da se radi o stvarnim božanstvima.

Putevi zablude su brojni i raznovrsni. Da nas Allah zaštiti od šejtana u liku džina i čovjeka.

 

(preuzeto iz knjige:Oštri mač u borbi protiv zlih sihirbaza-Vehid Abdusselam Bali)