Terapija

Terapija i liječenje

quran    Terapija i liječenje se ogleda u sljedećem. Pacijent dolazi na učenje rukje, prvo obavimo razgovor,šta sanja, kakve ima tjelesne tegobe, da li je išao ne medicinske pretrage kod ljekara, da li je išao kod psihologa, da li konzumira drogu, da li pije alkohol, da li je imao kakvih trauma u prošlosti, kakve medikamente uzima.

    Pacijent ne smije na svoju ruku ostavljati medikamente,koje mu je propisala zvanična medicina.I tokom učenja rukje ako ,uz Allahovu pomoć,bude uspjeha,opet otići na dodatne konsultacije sa ljekarima zvanične medicine,i na dodatne medicinske pretrage,pa kad oni kažu,i kad nalazi pokažu da vam je bolje,tek onda će vam ti ljekari uvesti redukciju i ukidanje tih medicinskih medikamenata.

    Onda pacijent uzima abdest, stane u pravcu Kible, totalno se opusti, sklopi oči ,zatim počinje učenje rukje koja traje otprilike pola sata.

    Ženski pacijenti moraju biti u društvu mahrema, npr.majka otac, brat, sestra, ili barem prijateljica. Ženske osobe moraju biti pristojno obučene, nenašminkane, da nemaju lak na noktima.

Preporučujem bilo da se radi o ženskom ili muškom pacijentu da bude još neko s njima, tokom učenja rukje.

Poslije rukje, zavisno od potrebe može se uraditi hidžama (puštanje štetne krvi putem vakuum čašica).

    Poslije učenja rukje slijedi terapija koja se sastoji u sljedećem: zaštitni zikr, naučena voda za piće i kupanje, ćurokotovo i maslinovo ulje za mazanje i pijenje, naučeni med, naučeni misk, naučena morska sol (ako nema morske može poslužiti i kuhinjska sol).